section photo

Nagrade G-rajskega festivala 2012

28/05/2012
MakoSajko castno rajsko drevo gfest2

Na zaključni prireditvi 1. G-rajskega festivala so bile podeljene naslednje nagrade:
RAJSKO DREVO

Žirija v sestavi Leon Krpič, Aleša Valič in Vojko Anzeljc je Rajsko drevo za najboljši naravoslovni dokumentarni film podelila  filmu WWW-H / Why, Where, When, How? režiserke Jasne Hribernik.
Posebno omembo žirije si je prislužil film Mura: zibelka življenja režiserja Jožeta Glažarja.
Častno Rajsko drevo za življenjsko delo je prejel Mako Sajko.


G-FEST JUNIOR

Nagrado za najboljši kratki film  v kategoriji za osnovne šole »Junior« je prejela Osnovna šola 2 Murska Sobota s filmom Štraf.
Nagrado občinstva za najboljši kratki film po mnenju publike je prejela Osnovna šola 1 Murska Sobota za film Što kradne bilice?.


FOTOGRAFSKI NATEČAJ "Človek in narava. Sodelujeva?"

Fotonatečaj je na gradu razstavil izbor več kot štiridesetih fotografij. Mednarodno žirijo so sestavljali Tomo Jeseničnik, Karel Holec in Lado Klar. Med osnovnošolci je prvo nagrado prejela  Katja Prem za fotografijo: "Krhka, a dovolj močna", v kategoriji mladostniki in odrasli pa Zoran Norčič za fotografijo "Jutranja meglica". Slednji je dobil tudi Rajsko drevo.

 

mTVfest

Mladinski festival turističnega filma je priredila OŠ Bogojina. Žirija G-rajskega festivala je izbrala 4 glavne nagrajence:

1. Najboljši turistični videospot osnovnih šol: OŠ Puconci


2. Nagrada za umetniški vtis, kategorija OŠ: OŠ Apače


3. Nagrada za najboljši turistični videospot srednjih šol: Srednja gostinska in turistična šola Izola


4. Nagrada za umetniški vtis, kategorija srednjih šol: SŠ Josipa Jurčiča Ivančna Gorica

 

OBRAZLOŽITVE IN UTEMELJITVE ŽIRIJ K NAGRADAM

Rajsko drevo za najboljši naravoslovni dokumentarni film

Žirija v sestavi  Leon Krpič, Aleša Valič in Vojko Anzeljc si je ogledala 9 filmov:
Zgodbe iz gozda – Sonaravno gozdarjenje v Sloveniji (47 min);
Avto na drva / Wood Powered Car, (4 min); Onkraj gradbišča / Beyond Construction Site (22 min);  WWW-h / Why, Where, When – How? (22 min);
Fjord (24 min);
Mura: Zibelka življenja / The Mura River: The Cradle of Life (30 min);
Ljubljansko barje – moj navdih / Ljubljansko barje – My Inspiration (7 min);
Dolina Soče – Pot miru / Soča Valley – Walk of Peace (6 min);
IŽICA – Slovenski vodni krog / IZICA – Slovenian Water Cycle (25 min)

Vojko Anzeljc: »Vsi filmi so enkratni in navdihujoči. Filmi o naravi, niso nikoli posneti kar tako. Vedno imajo neko elementarno motivacijo povezovanja. Vedno so narejeni zaradi nečesa več, zaradi plemenitega sočutja do narave, ki je na koncu koncev zdrava skrb za nas same – ljudi. Zato je trud in ustvarjalni navdih ob teh filmih še posebno močno čutiti. Zahvala gre vsem, ki so se prijavili s svojimi deli in primaknili svoj košček v mozaik sožitja z naravo.«.

Izbran je bil film z naslovom:
WWW-H / WHY, WHERE, WHEN – HOW?  

Režija: Jasna Hribernik, Scenarij: Tomaž Letnar in dr. Bojan Sedmak.

Predstavnik žirije, Vojko Anzeljc, je o zmagovalnem filmu zapisal: »Izredna vizualna pripoved podana z bogatim filmskim jezikom, polna močnih arhetipskih podob, šokantna v svojih preobratih, ganljiva v svoji iskrenosti. Poleg vizualne podobe preseneča naratorjev glas s svojo lucidnostjo in nepopustljivostjo. Ne opisuje dogajanja pred nami, temveč vzpostavlja z njim poseben filozofski odnos, ki je poln nasprotij, katera nas nagovarjajo s provokacijo. Glasba dramatično hkrati pa tudi igrivo podpira tok dogajanja. Vsebinsko je film resna študija bistva človekovega problema v odnosu do narave, ki je kot pravi film sam, v nas samih.«

Posebna omemba žirije:
Film, ki si po mnenju žirije zasluži posebno omembo, je: Film Mura: Zibelka življenja, režiserja Jožeta Glažarja.

Predstavnica žirije, Aleša Valič je zapisala: »Film gledalcem pokaže vso pestrost, ki jo čuvajo reka, njene loke, rokavi in travniki. Nazorno razpelje niti, ki te prostore vežejo, v celoto – posebno, lahko bi rekli izjemno dragocenost sredi obdelane pomurske dežele. In nas s tem prepriča: Mura je naša reka, pustimo ji njen življenjski prostor, ki je tudi naša zibelka.«

Nagrado je podelil gost Aljoša Bagola, kreativni direktor.

mTVfest – kratki turistični mladinski film

V duhu povezovanja je G-rajski festival podprl slovenski Mladinski festival turističnega filma. Priredila ga je OŠ Bogojina. Žirija G-rajskega festivala je izbrala 4 glavne nagrajence:

Osnovne šole
Naj turistični videospot: OŠ Puconci
Spot na zelo zanimiv način prikaže posbnosti kraja in dobesedno na dlani prinese do gledalca to, kar bi lahko bilo zanj kot turista zanimivo. Simpatičen, dograjen in stilsko izčiščen spot s prepoznavnim poudarkom rok.

Naj umetniška vrednost: OŠ Apače
Dodelani kadri, čiste strukture, odlična fotografija: prikaza starega hrasta kot zgodovinske, turistične, kulturne in naravne znamenitosti so se učenci lotili zelo skrbno. Dobili smo izdelek, ki združuje dobro tehnično kot tudi vsebinsko pripravljen spot.

Srednje šole

Naj turistični videospot: SŠ za gostinstvo in turizem Izola
Drzni, dinamični, atraktivni – izbira tega sosledja je prinesla naslov za naj turistični videospot, saj kvaliteta posnetkov sledi dinamični zgodbi, dobri kadri se vrstijo en za drugim. Kratek, jedrnat, nabit z energijo.

Naj umetniška vrednost: SŠ Josipa Jurčiča Ivančna Gorica
Vrhunska fotografija, stilsko dovršen prikaz in tematsko sledenje temi turizma prepričajo. Spot, ki vrsto različnih znamenitosti in zanimivosti za turista prikaže na enoten način, s posebno izbranimi kadri, ki si jih zlahka vtisnemo v spomin.

Nagrade je podelil prof. Jože Gutman (vodja mTV fest in OŠ Bogojina).

FOTONATEČAJ

Fotografski natečaj za fotografijo Goričkega in Porabja: Človek in narava. Sodelujeva? je na gradu razstavil izbor več kot štiridesetih fotografij.

Mednarodno žirijo so sestavljali priznani fotografi: Tomo Jeseničnik, Karel Holec in Lado Klar.

Med osnovnošolci je prvo nagrado prejela osnovnošolka Katja Prem za fotografijo: "Krhka, a dovolj močna". Drugo nagrado je prejela Tina Kolmanič za "Bogovi so padli na glavo", tretjo Blaž Forjanič za "Nesodelovanje z naravo" in četrto Barbara Kardoš za "Srce, ki oddaja toploto".

V kategoriji mladostniki in odrasli je prvo nagrado prejel Zoran Norčič za fotografijo "Jutranja meglica", drugo nagrado je dobil Jože Bratuš za "Slabo vest", tretjo Ana Celec za "Novo življenje" in četrto Marta Ropoš za "Iles s svojimi kravami".

Rajsko drevo za najboljšo fotografijo v obeh kategorijah je dobil Zoran Norčič za "Jutranjo meglico" .

Lado Klar: »Z veseljem ugotavljam, da se povečuje zanimanje za fotografijo, še posebej med mladimi. Gotovo jih k temu spodbujajo tudi šole ter nudijo strokovno pomoč. Na tokratni razstavi vidimo zanimive posnetke, ki prepoznavno nakazujejo vsebino razpisane teme. Z upoštevanjem kompozicijskih pravil dobijo še dodatno likovno vrednost. Fotografije je potrebno opazovati pazljivo, da bi občutili njihovo sporočilo. Navdušila me je prvo uvrščena v kategoriji učenci osnovnih šol, na videz zelo skromna slika z naslovom »KRHKA, A DOVOLJ MOČNA«. Posnela jo je KATJA PREM, učenka osnovne pole PUCONCI. Slika govori o tem, kako je v skrajno neprimernem okolju iz asfalta in kamna zrasla lepa, nežna cvetlica. Primer naj nam bo v poduk, da se v življenju splača boriti tudi, ko ni vse idealno.«

Nagrade je podelil Kristjan Malačič, idejni vodja foto-natečaja in naravovarstveni nadzornik v Javnem zavodu Krajinski park Goričko.

Razstava fotografij je na ogled v arkadnem hodniku južnega trakta v prvem nadstropju gradu do 30. novembra 2012.

 

G-FEST JUNIOR

V tekmovalnem programu G-FEST Junior, se je za prvo mesto in istočasno za nagrado »kamera GO_PRO« potegovalo 5 osnovnih šol, in sicer Osnovna šola 1 Murska Sobota s filmom »Što kradne bilice«, Osnovna šola 2 Murska Sobota s filmom »Štraf«, Osnovna šola Apače s filmom »Vila Natura«, Osnovna šola Šalovci s filmom »Korenika« in Osnovna šola Števanovci s filmom »Papirnati svet«.

Na Dan mladih, smo podelili: Nagrado za najboljši kratki film po mnenju publike v kategoriji za osnovne šole »Junior« , ki jo je prejela: Osnovna šola 1. Murska Sobota za film »Što kradne bilice«.

Strokovna žirija je svojo odločitev sklenila na podlagi izredno kreativne ideje, ki na duhovit način prikaže problematiko okoljevarstva skozi prizmo osnovnošolcev:

Rajsko drevo za G-FEST »Junior« za najboljši kratki film po mnenju strokovne žirije je prejela: Osnovna šola 2 Murska Sobota s filmom »Štraf«.

Nagrade je podelil Janez Žlebič, vodja multimedijskega centra v MIKKu, Murska Sobota.


ČASTNO RAJSKO DREVO, za življenjsko delo

Mako Sajko je bil v 60h in 70h letih eden vodilnih dokumentaristov pri nas. Njegovi kratki, a polno pomenski dokumentarni filmi so bili odraz tistega časa in so burili duhove po vsem svetu. Nobena tema mu ni bila tabu, četudi na videz nepomembna ali skrita tematika, njegova budno oko in bister um sta vedno videla več.

Nagrado je podelila Stanka Dešnik. »Stanka je idejna vodja G-rajskega festivala in sila, ki nas je gnala skozi smernice trajnostnega razvoja, izhajajoč iz krajinskega parka, v regijo in v ves svet. Njena energija je izjemna ter nekako nalezljiva. Je lepilo ekipe G-rajskega festivala in motor dogajanja zadnjih treh dni.« (G-FEST team).